Verantwoord lopen

DWARS DOOR GRONINGEN

Verantwoord lopen

Om op een verantwoorde manier deel te nemen aan Dwars door Groningen is een goede voorbereiding van groot belang. Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens en na je loopprestatie goed naar je lichaam luistert. Lees hieronder alle adviezen die jou helpen om goed voorbereid van de eerste editie van Dwars door Groningen te genieten.

 

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel om op een verantwoorde manier deel te nemen aan Dwars door Groningen. Deze voorbereiding begint vaak al weken, zo niet maanden, voor de start. Bekijk hiernaast waar je allemaal rekening mee dient te houden tijdens jouw voorbereiding.

Direct voor en tijdens de loop

De dag van het evenement is aangebroken en je komt goed voorbereid naar de start. Voor een succesvolle deelname is het belangrijk om vlak voor én tijdens de loop rekening te houden met verschillende factoren. Lees de adviezen hiernaast zorgvuldig door, zo laat je niks aan het toeval over.





Na de loop

Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water (ca. 500 ml) en bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Neem niet een te zware maaltijd. Loop goed uit. Verkleed je bij koud weer direct en drink eventueel thee of bouillon. Geen alcoholische dranken of koffie!

Ook de dagen na jouw loop dien je regelmatig te wandelen, extra te drinken en koolhydraatrijke producten tot je te nemen. Neem voldoende tijd voor herstel!

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks een goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding o.i.d. nog vragen, dan adviseren wij je contact op te nemen met jouw huisarts.

Medische verzorging parcours

Het medisch team van de organisatie, bestaand uit artsen en gespecialiseerd verpleegkundigen, werkt al jaren met een uitgeschreven protocol voor onder andere de signalering en behandeling van een hitteberoerte. Dit protocol is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en afgestemd en gedeelt met ambulancepersoneel, gemeentelijke hulpdiensten en het Rode Kruis. Herkenning en een snelle behandeling van onder andere een hitteberoerte staan centraal. Potentiële slachtoffers worden opgevangen in medische posten langs het parcours en bij de finish door specialistische artsen en verpleegkundigen.

De organisatie en haar medische team weet, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat een koelbad een adequate behandelmethode is, maar dat met ons medische protocol ook heel snel en actief gekoeld kan worden met ijs en natte handdoeken. Echter, er is in overleg met de medische commissie besloten om ter aanvulling op het bestaande medische protocol een koelbad bij de finish van te plaatsen die – indien nodig – ingezet kan worden.

Om de 5 km is er een medische post waar Eerste Hulp kan worden verleend. Heb je hulp nodig of kun je onverhoopt niet meer verder, loop dan in een rustig tempo door naar de eerstvolgende verzorgings- of sponspost. Hier word je door medewerkers van het Rode Kruis of EHBO opgevangen.

Het is niet mogelijk om je op willekeurige plaatsen langs het parcours op te halen. Voor noodgevallen is er direct na de finish een locatie ingericht.




Bekijk de uitslag!

Alle uitslagen van de eerste editie van Dwars door Groningen zijn bekend! Bekijk ze hier.

Lees meer